Συναντήσεις Γνωριμίας και Επικοινωνίας

Από το 1986 έως το 2011 ο ΝΕΟΣ διοργάνωσε 23 Συναντήσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η Αλεξάνδρα Μελισσάρη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Θεολογίας κ. Θανάση Παπαθανασίου, συνέλεξε στοιχεία και κατέγραψε τις Συναντήσεις αυτές, δημιουργώντας μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το ΝΕΟΣ. Την εργασία της Αλεξάνδρας, που περιλαμβάνει την ιστορία, τις εισηγήσεις, αλλά και στατιστικά στοιχεία, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

«Ήταν άνοιξη του 1985 στα Χανιά Κρήτης. Μια νεανική συντροφιά φοιτητών, εκπαιδευτικών  και φαντάρων από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας […] βρέθηκε κάτω από την ίδια στέγη λόγω σπουδών, μετάθεσης και στρατού. Όλοι ένιωσαν να τους συνδέουν κοινές ανησυχίες, αναζητήσεις και ανάγκες επικοινωνίας μεταξύ ορθόδοξων νέων που προσπαθούν να βιώσουν την εκκλησιαστική ζωή.

Στις  συναντήσεις  επανερχόταν  συχνά  το  θέμα, πώς η συντροφιά θα μπορούσε να συνεχιστεί και το καλοκαίρι. […]και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να διοργανωθεί μια συνάντηση «συνεδριακού» χαρακτήρα με προσκεκλημένους εκπροσώπους χριστιανικών συντροφιών από κάθε μέρος της Ελλάδας. Πήρε δε την ονομασία «Συνάντηση Γνωριμίας και  Επικοινωνίας», αν και για τους συμμετέχοντες ήταν πάντα «το συνέδριο». Αυτή ήταν η  αρχή των συναντήσεων.» (από το πρώτο κεφάλαιο της εργασίας)

Γίνεται μία προσπάθεια να βρεθούν ξανά όλοι όσοι συμμετείχαν στις Συναντήσεις αυτές από το 1986 έως το 2011.
Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε μια ομάδα στο Facebook. Φέρτε γνωστούς σας που συμμετείχαν, ανεβάστε φωτογραφίες.
Ας δημιουργήσουμε σιγά σιγά την ιστορία των «Συνεδρίων» του ΝΕΟΣ.

Η εργασία διατίθεται με τη σύμφωνη γνώμη της συντάκτριας,
η οποία είναι και κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου της.

Μαρτυρία σε μια εποχή που αλλάζει. Η περίπτωση του Νεανικού Επιμορφωτικού Ομίλου Σύρου (1986-2011)